АПЕЛ новинарима, уредницима, медијским кућама

Поводом лажних вести, кршења Kодекса новинара и грубог кршења права детета у случају отмице девојчице М. K, која се настављају и два дана након проналаска девојчице, Пријатељи деце Србије обраћају се свим новинским кућама, уредницима и новинарима да покажу професионалну одговорност и људску солидарност у овом тешком случају. Придружујемо се апелима професионалних удружења и осталих регулаторних и надлежних институција.

Подсећамо вас да су у овој години Пријатељи деце Србије објавили Правилник против злоупотребе деце у медијске сврхе, и анализом преко 200 објављених текстова о случају киднаповања девојчице – утврдили смо да су управо куће које нису потписале меморандум о разумевању овог Правилника најгрубље кршила приватност, достојанство и интегритет – прво отете девојчице, а онда и целе њене породице.

Гомила лажних вести и спекулација у време потраге за девојчицом, а затим изношење медицинских података, наводних детаља њених изјава, као и фотографија жртве из санитетског возила након њеног проналаска, нису ништа друго до сензационалистичке глади за тиражем, а и са правног и моралног аспекта – грубо су кршење права детета жртве, која ће до краја живота сем са траумом самог догађаја, живети и са овим гнусним “трагом” о личном страдању.

Ово је, такође, још један случај у коме се јасно види да санкције за овакво понашање медија морају бити много оштрије.

Comments are closed.