Деца и млади уједињени против злоупотребе деце у медијима

Тренинг “Нисам роба, нисам мета! – Деца у медијском огледалу” одржан је 26. јуна 2021. године у Ректорату Универзитета у Београду у оквиру иницијативе Пријатеља деце Србије која се бави заштитом деце у медијима. На тренингу је учествовало 27 деце и младих из целе Србије који су са представницима Пријатељи деце Србије разговарали о томе како уочити и реаговати у случајевима медијске злоупотребе деце.

Такође, учесници су имали прилике да се додатно информишу о медијској и дигиталној писмености, а представљен је и механизам подршке, који је важан алат у превенцији злоупотребе деце у медијима, а учесници су упознати са обавезама медија приликом извештавања о деци. Кроз практичан рад, учесници су имали прилику да вежбају критичко мишљење, провере извор информација, креирају „вочдог“ кампању и сазнају које вештине су им потребне како би покренили заједницу и своје вршњаке у вези њима важних тема.

Охрабрујуће је да деца и млади, који су учествовали на тренингу, препознају овај проблем и разумеју последице злоупотребе деце у медијима. Мотивисани и уједињени, решили су да не ћуте, већ да буду гласни и кажу: “Знамо шта радите и то није океј!”

Овај пројекат реализује се у оквиру програма „Активни грађани – боље друштво: заговарањем ка сарадњи и демократском развоју Србије“, који реализује БОШ уз подршку америчког народа путем Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

Comments are closed.