Еуфорија звана TikTok

Шта (ваша) деца свакодневно деле са преко 800 милиона активних корисника и колико (ни)су заштићена у томе

На самом почетку, шта је то ТикТок? ТикТок је кинеска друштвена мрежа намењена креирању и постављању разноликог видео садржаја, која је доживела огроман процват у последњих годину дана. Оно што је карактеристично за ТикТок је да га користи велики број деце и младих, како глобално тако и у региону. Укратко, на ТикТоку доминира музички садржај у којем деца и млади имитирају кореографије популарних аутора, липсинкују смешне видео-клипове, али и одговарају на различита питања кроз q&а сесије.

Прегледом садржаја преко 300 корисника и корисница из региона и више од 600 кратких видеа, дошли смо до следећих увида:

– ТикТок може бити веома забавна платформа и представља изузетан потенцијал за испољавање креативности. Деца се лако могу идентификовати са вршњацима, успостављати комуникацију и разрађивати најразличитије садржаје;

– Иако је условима коришћења забрањено, на мрежи је огроман број деце млађе од 13 година, са отвореним профилима и садржајем који је лако доступан свима;

– Сексуализација је доминантна, поготово у обради познатих музичких хитова, а јавља се и изражена потреба за „одраслим“ изгледом;

– Велики број деце и младих открива информације о себи, а путем дељења података из личног живота и одговора на најразличитија питања других корисника;

– На појединим профилима, поготово оне деце и корисника који су на било који начин различити, јављају се негативни коментари и понекад изразито јак говор мржње;

– Већина садржаја се своди на запрати ме/запратићу те, изразита је жеља за великим бројем пратилаца, лајкова и коментара, те је самим тим доминантно веровање међу децом да се популарношћу може постићи нешто у животу.


1. Зашто је ТикТок деци толико забаван и шта све нуди?

Kада погледамо садржај деце и младих на ТикТоку, лако можемо увидети да има изразито креативних и занимљивих садржаја. Kоришћење апликације је једноставно, и јасно је због чега је толико популарна међу децом и младима. Има доста занимљивих примера позитивне комуникације, доброг хумора, рушења предрасуда. ТикТок може да представља озбиљну ризницу испољавања креативности код деце, и не треба га гушити, већ само паметно и сигурно користити. Али оно што је важно је да деца буду свесна сопственог дигиталног идентитета, информација које остављају доступним јавности, те разумевања да сав садржај који данас креирају за свагда остаје доступан на интернету.

2. Зашто је проблем то што ТикТок користе и деца млађа од 13 година, као и то што су им профили отворени?

Kао и на другим друштвеним мрежама, услов за коришћење ТикТока је узраст, односно корисник мора бити старији од 13 година. У реалности га користе и много млађа деца, а само лажним уносом године рођења у саму апликацију. Овај узраст је одабран јер се претпоставља да су деца у том добу већ довољно информисана и свесна о томе на који начин треба правилно и са ким да комуницирају, какав садржај да постављају, шта смеју и шта не смеју… Ипак, да ли је баш тако?Чињеница је – да није. Велики број деце има отворене профиле и њихов садржај је доступан свима; у свакодневној су комуникацији са великим бројем људи – од којих многе не познају; многа су доживела (углавном девојчице) да им одрасли мушкарци шаљу неприкладне садржаје и понуде; и често су жртве насиља вршњака у дигиталном окружењу. И оно што се мора имати на уму је да ТикТок, као и свака друга друштвена мрежа, може бити искоришћен као алат предаторима који на пар кликова могу доћи до садржаја који деца постављају, а посредно и до самог детета.

3. Свеприсутна сексуализација и квазисавршенство

У тинејџерском добу, свако од нас је хтео да што пре одрасте, те је нормално да велики број деце има изразиту потребу да изгледа старије. Оно што је друштвено проблематично (и доминантни наратив у последњих 30ак година у Србији и глобално) је све израженија сексуализација деце. Деца учествују у комерцијалним програмима имитирајући одрасле (разне звезде и звездице, младе/и манекени/ке), а у жељи да добију својих пет минута славе. Подложна су разним, често неодмереним и непедагошким критикама одраслих, те се стављају у контекст који ни одраслима не би био издржљив. Исто се дешава и на ТикТок-у. Гомила песама које се обрађују и садржаја који се креирају су неприкладни млађем узрасту, присутна је свеопшта сексуализација и потреба да се изгледа што зрелије и привлачније, а у вези са тим, и савршеније. Kвазисавршенство је узело маха, а посебно су на удару девојчице. Последице ових трендова су већ познате, а неке попут анорексије, на сваки начин угрожавају физичко и душевно здравље деце, а у најдрастичнијим примерима – и живот.

4. Q&А сесије, односно, питање-одговор сесије

Свако од нас се макар једном у животу уписао у споменар, или је имао свој споменар. У истим смо се поверавали, желећи да сазнамо више о другима и да други сазнају ствари о нама, те је разумљиво што су се споменари данас пребацили у дигитални формат. Разлика је у томе што су наши споменари ишли од руке до руке, и само смо им ми имали приступ, док сада свако може сазнати шта се вашем детету допада или не допада, шта слуша, шта воли да једе, ко му је симпатија, где иде и излази… Тј. деца се, несвесно, самостално доводе у ризик. Опет се враћамо на проблем могућности упадања у руке предатора, али и подсмеха у дигиталном или реалном животу уколико се нека од њихових ‘’истина’’ не допадне другима.

5. Јак говор (мржње) и трансфер насиља из реалног живота у дигитално окружење

Деца која су другачија су увек била на удару негативних коментара, и то ће бити тако све док не научимо да је различитост нешто што треба прихватити и неговати. Прво ми одрасли, а потом и деца. Оно што је проблематично је што су сада деца, која су на било који начин другачија, изложенија већем броју корисника, који, кријући се иза плашта анонимности, деле негативне коментаре, вређају, па чак и позивају на смрт. Питање је како стотине негативних коментара, на свакодневном нивоу, могу да утичу на психичко здравље деце у развоју. Сигурно не позитивно. Имали смо примере деце која су покушала, или нажалост извршила самоубиство услед случајева дигиталног насиља.

6. Може запрат, плс? Да ли ћу бити познат/а? Ти си мој идол!!!

Друштвене мреже и дигитално окружење су постали начин да се много заради. Одређени број деце и младих су постали познати, и изузетно добро зарађују од тога, али је важно знати да је то тешка работа, није за свакога, морате да имате таленат и да будете веома усмерени само на то (а често и да уложите велику количину новца). Да ли сте утицајни јутјубер, или имате велики број пратилаца на Инстаграму/Снапчату/ТикТок-у, увелико ће утицати на то шта ваше окружење мисли о вама, а и имаћете прилику да од тога и добро зарадите. Шта је ту проблематично? Проблематичан је доминантан садржај као и вредности које пропагирају популарни јутјубери/инфлуенсери. Деца и млади данас проводе сате на тиктоку и инстаграму, покушавајући на различите начине да буду популарни, и самим тим, патећи што то нису. Осим тога, лајкови на друштвеним мрежама су, доказано, попут дроге, који ‘’убризгавају’’ допамин у нервни систем, те стварају зависност и потребу за свакодневним коришћењем, а са друге стране, одсуство изазива несигурност и смањено самопоуздање и самопоштовање.

Kад на крају сагледамо све чињенице, ТикТок није донео много тога новог што инстаграм и друге друштвене мреже већ нису нудиле. Све горе наведено важи и за друге друштвене мреже, само што принцип по ком ТикТок ради, омогућава много лакше долажење до садржаја који ваша деца постављају, како због алгоритама праћења – одговарања на изазове и повезаност песама и скечева, као и још неразрађеног комерцијалног момента апликације и великог reach-а сваке објаве, те For You функције коју апликација има. Не морате ни бити корисник да бисте имали приступ садржају који ова апликација нуди (осим затворених профила), довољно је да је инсталирате на телефон. Наравно, ако хоћете да користите апликацију у потпуности (коментарисање, лајковање, прослеђивање и постављање садржаја), морате креирати налог.

Оно што можете да урадите са децом је следеће:

1. Разговарајте са њима, видите какав садржај постављају и прате, како на ТикТоку, тако и на осталим друштвеним мрежама. Будите отворени, немојте их осуђивати, већ саслушајте и видите да ли можете да их усмерите у позитивном правцу.

2. Помозите им да подесе приватност својих профила, и разговарајте са њима о томе ко их прати и кога они прате. Прихватите због чега и шта им се ту допада.

3. Објасните да нико не мора и не може да буде савршен, а да је идеализација и идологизација “савршених особа“ заблуда. Да свако има своје добре и лоше моменте, добре и лоше стране, добре и лоше дане. И да не морају да буду савршени, ни увек, нити било када.

4. Разговарајте о узорима, реалним узорима. Трудите се да будете узор својој деци, како им тоне би био неко ко је, захваљујући лепом лицу, новцу и дискутабилном садржају, постао познат путем друштвених мрежа.

5. Уколико имате довољно добру комуникацију, можете се потрудити да заједно креирате садржај са својом децом. Ово може да постане једна заједничка активност, која може допринети развоју ваше комуникације и заједништва.

6. Важно је да знају коме могу да се обрате, уколико им неко упути негативне коментаре, тј. да имате такву међусобну комуникацију да будете први који ће сазнати уколико су жртва насиља и негативних коментара на интернету. Такође, обавестите их да постоји линија за превенцију дигиталног насиља позивом на број 19833, где могу да се информишу и пријаве дигитално насиље.

Циљ овог текста није да забраните својој деци да користе ову или било коју другу друштвену мрежу, већ да имате увид у то шта је апликација, како се користи, те помогнете својој деци да се заштите. Уколико имате питања, можете нам се обратити на prijateljidecesrbije@gmail.com.

Comments are closed.