Зауставити таблоидно насиље над децом

Мрежа организација за децу Србије и Пријатељи деце Србије најоштрије осуђују писање таблоида који драстично кршећи све етичке и професионалне норме на најгрубљи начин угрожавају права детета. Преношењем изјава отмичара Нинослава Јовановића датих у оквиру истражног поступка пређене су све границе људскости и морала. Бесрамним, сензационалистичким таблоидним насловницама и текстовима прекршене су законске и етичке норме о приватности и достојанству малолетне жртве чиме је угрожен сваки интерес малолетног лица и вишеструко прекршен Кодекс новинара Србије и Конвенција о правима детета Уједињених нација.

Пријатељи деце Србије и МОДС су од септембра 2019. године у више наврата позивали све медијске куће, па и ове таблоиде, да потпишу Правилник против злоупотребе деце у медијске сврхе „Деца и медији“ и да у свом раду поштују достојанство и приватност сваког детета и сва остала права детета. Ни један од ових медија (Српски телеграф, Информер, Ало, Курир, Блиц) нису се одазвали иницијативи ни удостојили да потпишу овај Правилник. Сада је јасно и зашто.

Мрежа организација за децу Србије позива надлежно тужилаштво да испита све околности у вези са објављивањем података из истраге, јер се осим питања неетичког извештавања појединих медија, поставља и питање како су ове информације до њих стигле или су исконструисане.

Позивамо све грађане и грађанке да пошаљу поруке негодовања и осуде свима који на најгрубљи начин крше права детета и тиме покажу свест и одлучност да деца у Србији расту заштићено и достојанствено.

Comments are closed.