ИЗАБРАНИ ДОБИТНИЦИ КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ „НЕВЕН” за 2021. годину

Организација Пријатељи деце Србије објављује победнике конкурса Књижевне награде „Невен“, за дела издата у 2021. години. На овогодишњи конкурс је стигло 36 наслова намењених деци и младима, из 8 издавачких кућа.

Жири за белетристику у саставу Јелена Панић Мараш – председница жирија, Бранко Стевановић и Душан Поп Ђурђев одлучио је, да у конкуренцији 20 наслова, награду „НЕВЕН“ додели ЈАСМИНКИ ПЕТРОВИЋ за књигу „100 ЛИЦА СТОЛИЦА”, издавача Креативни центар. Између осталог жири каже: “Јасминка Петровић најновијим делом још једном показује своје раскошно списатељско умеће. Бирајући столицу за носећи лик, наша позната списатељица је исприповедала мноштво догађаја, авантура, разноликих ситуација уз обиље хумора, занимљивих обрта и поучних прича. Књига је мозаичне структуре, склапајући део по део „столицe“ уз помоћ изванредних илустрација групе аутора, читаоци безмало свих генерација много тога науче о нашем свету, његовом богатству, разноликости као и сајединству.

Најбољи илустратор је БОРИС КУЗМАНОВИЋ за илустрацију књиге „БАБАРОГА“, одлучио је жири у саставу Моника Ланг, Мања Радић Митровић и Славимир Стојановић – председник жирија. Жири је ове године у избору имао 21 наслов. Награђену књигу издао је Креативни центар. „Жири се једногласно сложио да је Борис Кузмановић у књизи „Бабарога“ оставио најаутентичнији утисак својим специфичним ликовним наративом, мајсторски контролишући форму и текст, креирајући код нас ретко виђен илустраторски стил који се својим снажним контрастима, слободом композиције и елементима наиве перфектно естетски слаже с темом књиге“, мишљење је стручног жирија.

У категорији популарна наука стигло је 4 књиге, а чланови жирија у саставу Јелена Панић Мараш, Бранко Стевановић, Душан Поп Ђурђев и председник жирија Слободан Бубњевић донели су деликатну одлуку да се награда “Невен” ове године не додели у овој категорији. Жири ову одлуку образлаже: “Мада за овом врстом литературе постоји велики комерцијални интерес, по оцени жирија прошлогодишња домаћа продукција научнопопуларних издања изузетно је била оскудна, тако да међу књигама пристиглим на конкурс ниједно дело није задовољило нужне критеријуме да би, пре свега, било недвосмислено сврстано у популарну науку, а потом стекло и престижни статус који награда “Невен” подразумева.”

Додела награда лауреатима је 06. октобра, у Народном музеју у Београду у 13ч. Награда се традиционално додељује у току Дечије недеље.

Доделу књижевне награде „Невен“ у 2022. години подржало је Министарство културе и информисања и Министарство за бригу о породици и демографију. Пријатељи награде су Модна кућа „Мона“, „Kњиговезница Которчевић Бранко“.

Comments are closed.