Изабрани добитници Невена за 2018. годину

Награду Невен за 2018. годину добили Весна Алексић, Александар Золотић и Марија Мишић

Организација Пријатељи деце Србије објављује победнике конкурса Књижевне награде „Невен“, за дела издата у 2018. години. На овогодишњи конкурс је стигло 45 наслова намењених деци, из 17 издавачких кућа.

Жири за белетристику у саставу Милован Данојлић, Гордана Главинић и Ивана Мијић Немет одлучио је, да у конкуренцији 28 књига, награду „НЕВЕН“ додели ВЕСНИ АЛЕКСИЋ за књигу „САЗВЕЖЂЕ ВИОЛИНА“, издавача Креативни центар. Између осталог жири каже: „Сазвежђе виолина Весне Алексић је наглашено емотивна прича о одрастању, пријатељству, уметности и рату, која својом тематиком, елегантним стилом и чврстом структуром доноси нове поетске стандарде у домаћи жанр омладинског романа“.

Најбољи илустратор је АЛЕКСАНДАР ЗОЛОТИЋ за илустрацију књиге „НЕКО СЕ УСЕЛИО У ОНУ СТАРУ ВИЛУ“, одлучио је жири у саставу Оливера Батајић, Бојан Стеванић и Братислав Миленковић. Жири је ове године у избору имао 18 наслова. Изабрану књигу издала је Лагуна. „Золотић поседује висококвалитетан ликовни израз, а ово дело представља његову уметничку еволуцију. Својим илустрацијама аутор ствара свет који савршено надопуњује саму књигу“ – мишљење је жирија.

У категорији популарна наука стигло је 7 књига, а жири у саставу Љубица Урошевић, Милован Данојлић, Гордана Главинић и Ивана Мијић Немет изабрао је књигу у издању Радио телевизије Србије „ШЕСТ НЕМОГУЋИХ СТВАРИ ПРЕ РУЧКА“, аутора МАРИЈЕ МИШИЋ. За књигу су рекли да…“ радозналце гладне нових сазнања, а још пре оне за које је наука баук са замршеним пипцима досаде, грозних формула и компликованих речи, ова књига уводи у науку као у деликатесну радњу препуну ђаконија“.

Додела награда лауреатима је 10. октобра у 13 сати у Свечаној сали Скупштине града Београда. Награда се традиционално додељује у току Дечије недеље.

Доделу књижевне награде „Невен“ у 2019. години подржали су Министарство културе и информисања, Министарство за рад, запошљавање, борачка и соц. питања, и Продуцентска кућа НИРА. Пријатељи награде су Скупштина града Београда, Модна кућа „Мона“, и Књиговезница Паштрмац.

О награди „Невен“
Установљена 1955. године, награда „Невен“ подстиче стваралаштво за децу, афирмише ауторе и најуспешнија остварења за децу. Пријатељи деце Србије је додељују у три категорије: белетристика, илустрација књиге – сликовнице и популарна наука. Награду чине повеља чији је аутор Душан Петричић и новчани износ. Додељује се сваке године за издања штампана у претходној години.

Comments are closed.