ИЗАБРАНИ ЛАУРЕАТИ КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ НЕВЕН 2020.

Организација Пријатељи деце Србије објављује победнике конкурса Књижевне награде „Невен“, за дела издата у 2019. години. На овогодишњи конкурс је стигло 57 наслова намењених деци и младима, из 13 издавачких кућа.

Жири за белетристику у саставу Јелена Панић Мараш – председница жирија, Бранко Стевановић и Душан Поп Ђурђев одлучио је, да у конкуренцији 32 наслова, награду „НЕВЕН“ додели ГОРДАНИ МАЛЕТИЋ за књигу „Лутања баштенских патуљака”, издавача Креативни центар. Између осталог жири каже: Лутања баштенских патуљакаје изванредно исприповедана и компонова књига која у српску књижевност за децу реафирмише свет природе и апострофира њену важност и значај. Ауторка веома вешто роман компонује пратећи паралелно две перспективе – перспективу људи и перспективу баштенских патуљака. Извесну критику наше цивилизације дају патуљци и она се у првом реду односи на неку врсту отуђења међу људима, али и отуђења од света природе“.

У категорији популарна наука стигло је 15 књига, а чланови жирија у саставу Јелена Панић Мараш, Душан Поп Ђурђев и председник жирија Слободан Бубњевић изабрали су књигу „Урнебесна хемија“ у издању издавача Лагуна, ауторки ДРАГАНЕ ПЕТРОВИЋ КОСАНОВИЋ и АНДРЕЈЕ ЛЕСКОВАЦ. Чланови жирија закључују: Урнебесна хемија <1>је духовит водич за младе, радознале умове који ће одмах осетити како “постоји нека хемија” између њих и ове књиге. Ауторке на маштовит, савремен и релевантан начин воде читаоца на узбудљиво путовање кроз хемију и сродне науке, са обиљем занимљивости, игара, интеракције и изненађења“.

Најбољи илустратор је МАРИЦА КИЦУШИЋ за илустрацију књиге „Наша гошћа година“ , одлучио је жири у саставу Моника Ланг, Мања Радић Митровић и Славимир Стојановић – председник жирија. Жири је ове године у избору имао 24 наслова. Награђену књигу издао је Креативни центар„Стил ауторке је утемељен у најсавременијим светским токовима, разигран, питак, на ивици дизајна, идеалан за интеграцију у ауторску целину дечије књиге. Од једноставних, распеваних вињета, преко интелигентног грађења визуелног карактера ликова до сањивих сцена са друге стране маште, Милица Кицушић подсећа на важност илустрације и неопходност талента развијеног до мајсторства“, мишљење је стручног жирија.

Додела награда лауреатима је 08. октобра у 13 сати у Свечаној сали Скупштине града Београда. Награда се традиционално додељује у току Дечије недеље.

Доделу књижевне награде „Невен“ у 2020. подржало је и Министарство културе и информисања, а њена реализација је могућа захваљујући донаторској кампањи грађана и компанија Да „Невен“ не увене је актуелна до 7. октобра на платформи Donacije.rs. Пријатељи награде су Скупштина града Београда, Модна кућа „Мона“, и Књиговезница Паштрмац.

Comments are closed.