Конкурс – Мостови међу генерацијама – „Стручњак за новотарије“

Мостови међу генерацијама је програм који традиционално промовише и развија међугенерацијску солидарност и културу толеранције и сарадње, а код деце и младих подстиче поштовање животног искуства старих суграђана/ки. Ове године, да би се спречио сваки здравствени ризик по најстарије грађане, Пријатељи деце Србије расписаће онлине конкурс за достављање кратких видео материјала на којима деца објашњавају савремене феномене (интернет, јутјуб, воцап, вајбер, стикери, сленг, видео позиви, интернет претрага) старима. На овај начин, заменом улога, приказаћемо да су деца компетентна да своја знања, вештине и вредности пренесу одраслима. Такође, стари грађани се масовно осећају искључено из најсавременијих трендова, што ћемо на овај начин ублажити. Од пристиглих материјала, монтираће се кратак филм „Стручњак за новотарије“. Најава филма биће премијерно приказана на You tube каналу Пријатеља деце Србије, 10. октобра у 12 сати, а затим постављен и на све канале ПДС-а, а цео фим ће бити монтиран и приказан до краја октобра, а линк електронски достављен домовима за старе у Србији. Најуспешније филмове ћемо наградити. На тај начин, симболички ће се показати да је међугенерацијска солидарност увек двосмерна и могућа у свим временима.

Практично, ову активност извешћемо у три корака:

 1. корак – Испитати старије суграђане, шта им је нејасно од „савремених феномена“?
  Ученици могу да интервјуишу старије суграђане (чланове породица, комшије, пролазнике…)
  *ВАЖНО: Снимке направити у хоризонталном формату, а интервјуисане особе обавестити о намени снимка.
  Нека од питања која могу да се поставе:
 • Шта бисте волели да научите, да Вам неко објасни у вези са мобилним (андроид) телефонима?
 • Да ли постоји неки Вама непознат термин, реч, израз, који деца/млади користе, а да Вас занима шта значи?
 • Да ли младе особе из Ваше средине имају времена да Вам објасне како ради савремена технологија?
 • Да ли знате шта су друштвене мреже, да ли Вас занима нешто у вези са њима?
 • Да ли знате да пошаљете слику преко вајбера, воцапа, да ли бисте волели да научите? Шта бисте тада слали и коме?
 • Да ли знате да пошаљете мејл – електронски пошту, коме бисте је слали ако бисте знали?
  *Циљ „интервјуа“ је истражити потребе старијих суграђана у вези са информисањем и обучавањем о савременим технологијама и њиховим потребама да сазнају више и употребе исте.
 1. корак – Деца одговорају на прикупљена питања.
  *ВАЖНО: Дечије одговоре снимати у хоризонталном формату.
  Прикупљени видео материјал доставити на prijateljidecekonkurs@gmail.com Слањем материјала, подразумева се да су сва права на коришћење и објављивање материјала уступљена Пријатељима деце Србије а у сврхе наведене у опису програма и да су родитељи/старатељи деце сагласни да су њихова деца учесници.
 2. корак – Тим ПДС-а ће од прикупљених питања и одговора, направити филм, који ће бити приказан на друштвеним мрежама, као и достављен домовима за старе.

*Најистакнутије доприносе, личне или групне (на нивоу одељења нпр.) овој активности Пријатељи деце Србије прикладно ће наградити.

Comments are closed.