Недостатак културних садржаја за децу и медијска злоупотреба

У четвртак, 13. фебуара, учествовали смо на панелу Култура као облик образовања и начин заштите од штетних садржаја, у организацији Заштитника грађана и Дечјег културног центра.

У панелу су учествовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Повереника за заштиту података о личности, Савета за штампу, СКГО-а, ствараоци за децу, а испред Мреже за организације за децу Србије, учествовала је извршна директорка Пријатеља деце Србије, Ива Ераковић.

Ива је нагласила да Мрежа организација за децу има 101 чланицу, од којих се велики број управо бави квалитетним слободним временом деце, а да цивилни сектор располаже развијеним капацитетима за културну понуду деци и младима.

Истакла је да не постоји друштвени консензус о суштинском вредновању културе, а да се култура за децу, како међу уметницима тако и у широј јавности, види као мање важна и вредна. Такође, постоји поплава квазикултурних садржаја за децу који, сем што немају везе са културом, децу злоупотребљавају и стављају у контекст компетиције, репродуковања непримерених садржаја, чак и доводе у контекст грубог коментарисања одраслих те стављања у позицију објекта. Напоменула је да недостатају и културни садржаји за децу у чијем су креирању учествовала сама деца, чиме би он био адекватан и примерен њиховим стварним потребама, као и да је у области адекватне културне понуде неопходна подршка како деци, тако и родитељима и просветним радницима.

Kао посебван проблем на пољу културе за децу истакла је позицију деце у медијима: са једне стране су често злоупотребљена у садржајима, а са друге непостојање адекватног медијског садржаја за децу и младе.
Пријатељи деце Србије су организатори и реализатори Kњижевне награде“ Невен“, Републичког такмичења за најбољу дечју карикатуру „Мали Пјер“, Признање „Добра играчка“ као и издавачи „Буквара дечјих права“.

Comments are closed.