Почела са радом платформа за пријаву медијске и политичке злоупотребе деце

Пријатељи деце Србије (ПДС) обавештавају све грађане да је почео са радом сајт decaimediji.com, на коме се могу информисати о проблему злоупотребе и пријавити медијску и политичку злоупотребу деце.

Поједини медији у Србији свакодневно и евидентно крше дечја права као и постојеће прописе. Неадекватно извештавају о деци, користе их у економској пропаганди, а уз то емитују и штампају потпуно непримерене садржаје (говор мржње, порнографију, шунд…), доступне деци свуда и у свако време. Откривају дечји идентитет, угрожавају достојанство, приватност, а често и безбедност. Понекад то чине уз сагласност родитеља/старатеља, злоупотребљавајући њихову неинформисаност и лаковерност.

Већина политичара и политичких организација укључују децу у политичке кампање и скупове, знајући да на тај начин стичу наклоност бирачког тела. Деца не треба да буду украс политичких митинга, састанака функционера, предизборних кампања…

Деца нису ту да би подизала тираж и рејтинг. Медији и политички актери НЕ СМЕЈУ да злоупотребљавају децу.

Направимо промену заједно!

Kреирање платформе подржао је амерички народ путем Америчке агенције за међународни развој (USAID), а у оквиру пројекта “Активни грађани – боље друштво заговарањем ка сарадњи и демократском развоју Србије“, који реализује БОШ. Садржај је искључиво одговорност Пријатеља деце Србије и не представља нужно ставове USAID-а, Владе САД-а или БОШ-а.

Comments are closed.