РЕАКЦИЈА ДРЖАВНИХ ОРГАНА ПОВОДОМ ПРИЈАВЕ ЗА НАСИЉЕ НАД МАЛОЛЕТНИЦОМ У РИЈАЛИТИ ТВ ПРОГРАМУ

Поводом насиља над малолетницом М.В. у ријалити формату Задруга Телевизије Пинк, Мрежа организација за децу Србије и Пријатељи деце Србије су се обратили Регулаторном телу за електронске медије, Министарству унутрашњих послова, Министарству за бригу о породици и демографију, Заштитнику грађана и Повереници за равноправност.

Учешће малолетника и насиља над њима у ријалити програму отварају питања одговорности пружаоца медијских услуга који укључује децу (дете је свака особа до 18 година) у овај телевизијски формат и питање заштите деце од насиља, њихове безбедности и сигурности као учесника у оваквим програмима.

После нашег обраћања, Министарство унутрашњих послова нас је обавестило да је пријаву проследило Основном јавном тужилаштву у Сремској Митровици на даље поступање и Полицијској управи Сремска Митровица која је надлежна према месту на коме се десило насиље (студио у Шимановцима).

Регулаторно тело за електронске медије је тражило од нас допуну пријаве јер на каналима над којим врше мониторинг нису успели да нађу емитован спорни садржај. Иако пружалац медијских услуга Пинк Медиа Гроуп има дозволе за више специјализованих медијских услуга на којима емитује ријалити програме (укључујући Задругу), уверени смо да РЕМ може и треба да реагује и по службеној дужности на основу Правилника о заштити права малолетника у пружању медијских услуга и Правилника о начину изрицања мера пружаоцима медијских услуга.

Заштитник грађана и Повереница за равноправност су нас обавестили да ће проверити поступање надлежних органа на које смо указали.

Мрежа организација за децу Србије и Пријатељи деце Србије пратиће поступање институција поводом овог случаја уверени да је свима заједнички интерес заштита деце од насиља.

Comments are closed.