Саопштење за јавност поводом одлуке Савета за штампу

ХИТНО ЗАУСТАВИТИ ЗЛОУПОТРЕБУ ДЕЦЕ У МЕДИЈИМА

Kомисија за жалбе Савета за штампу оценила је основаном жалбу организације Пријатељи деце Србије поводом извештавања о случају самоубистава детета у периоду од 3. до 6. фебруара 2021. године у листовима: Kурир, Информер, Новости, Ало, Српски телеграф, republika.rs и telegraf.rs, а донета је одлука да су наведени медији прекршили Kодекс новинара Србије у више чланова.

Пријатељи деце Србије су поднели жалбу против наведених медија, због извештавања о случају самоубиства детета, јер су, у више наврата, насловним странама, текстовима, као и садржајем на онлајн платформама, извршили изузетно негативан утицај на емоционални, морални, интелектуални и социјални развој сваког детета које се нашло изложено овим садржајима, чиме су нанели озбиљну штету интересима сваког детета и то грубо кршећи права детета и Kодекс новинара Србије, излажући децу непримереним и узнемиравајућим садржајима и ширећи информације без икаквог јавног значаја, сензационалистичке и супротне сваком професионалном и људском моралу. Поводом наведених медијских садржаја Пријатељи деце Србије примили су и четири пријаве грађана, на сајту decaimediji.com.

У одлуци Савета за штампу између осталог стоји:

-У жалби се посебно указује да је нарочито штетно спекулисање о разлозима самоубиства детета уз виктимизовање његове симпатије (такође детета) као узрока самоубиства. Такође, инсистирање на узроцима самоубиства у „неузвраћеној љубави“ има изузетно штетан утицај на развој деце и њихове вредости и емоције. Подносиоци жалбе су оценили да је прекршено више тачака Kодекса из поглавља Одговорност новинара и Поштовање приватности, али и Закона о јавном информисању. „Пријатељи деце сматрају да је ово даље померање границе у негативном и штетном представљају деце у медијима, које у наведеном случају има потпуно дехуманизован и некрофилски облик“, наглашава се у жалби.

Чланови Kомисије су овакво „извештавање“ оценили као скандалозно, апсолутно непримерено и сензационалистичко, усмерено искључиво на повећање броја кликова, без показивања било каквог пијетета према жртви или емпатије према породици, пре свега мајци. Сви текстови су застрашујући пример како никада не треба извештавати о оваквим трагедијама, јер медији ни на који начин нису водили рачуна ни о достајанству жртве, као ни о приватности породице или пријатеља.

Позивање на јавни интерес такође не би било оправдано, јер је јавни интерес да надлежне службе раде на томе да се овакви случајеви не дешавају, а извештавање медија на начин да се од тога први сензација која ће продати новине превазилази јавни интерес. Медији морају да разумеју да постоји суштинска разлика између нечега што занима њихове читаоце и јавног интереса, те да не постоји никакав јавни интерес да се зна да ли се дечак убио због девојчице или зато што га је напустио отац или због нечег трећег.

Kодекс врло јасно прописује да приликом извештавања о несрећама и кривичним делима, није дозвољено објављивање имена и фотографија жртава и починилаца које их јасно идентификују. Такође, није дозвољено ни објављивање било каквих података који би индиректно могли да открију идентитет било жртве, било починиоца, пре него што надлежни орган то званично саопшти. Идентитет прминулог дечака је откивен, али и идентитет чланова његове породице, док се посредно могу препознати и девојчице које се помињу приликом спекулација о мотивима и садржају опроштајног писма. Тиме је прекршена и одредба Kодекса која забрањује изношење спекулација и недовољно проверљивих ставова у извештавању о несрећама или трагедијама.

Снимање и разговор са мајком жртве несхватљива је и језива злоупотреба њених емоција и стања шока и бола у којем није у стању да расуђује 
– наводи Савет за штампу.

Пријатељи деце Србије подсећају да непримерено извештавање и злоупотреба деце у медијима имају несагледиве последице на сву децу у друштву и апелује на медијске куће да поштују постојеће регулативе. Такође, позивамо оне које то већ нису учиниле, да потпишу Меморандум о разумевању и прихватању Правилника против злоупотребе деце у медијске сврхе, објављеног 2019. године.

У Београду, 09.03.2021.

Comments are closed.