Саопштење за јавност

ПОСЛЕ СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА ПРИЈАТЕЉИ ДЕЦЕ СРБИЈЕ НИСУ РЕАЛИЗАТОРИ ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ

Пријатељи деце Србије обавештавају најширу јавност да, по одлуци Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ова организација неће бити организатор Дечије недеље (ДН) у 2020. години. С обзиром да нам се као аутору и вишедеценијском реализатору програма ДН, како на републичком, тако и на локалном нивоу, већ обратио велики број локалних самоуправа, школа и предшколских установа у вези са планирањем реализације програма, осећамо дужност да, на овај начин, све обавестимо да Пријатељи деце Србије ове године неће бити носиоци програма манифестације у овој години.

Подсећамо да смо под различитим именима наше организације ДН организовали од 1934. године, а на предлог Пријатеља деце Србије Дечија недеља је 1987. године увршћена у Закон о друштвеној бризи о деци. Од 2018. године ДН је део Закона о финансијској подршци породица са децом. ДН се обележава сваког октобра, и њена мисија је све ове деценије заштита и промоција дечијих права и унапређење друштвене бриге о деци. Пријатељи деце Србије су се увек залагали да централна тема Дечије недеље буде од значаја за дату годину и актуелне друштвене околности релеватне деци. Републички програм ДН је имао преко 1000 директних учесника годишње, а број учесника на националном нивоу, захваљујући великом волонтерском труду 37 локалних организација Пријатеља деце, које локално прилагођавају републички програм и свих њихових партнера, мерио се десетинама хиљада учесника годишње. Као организација која се бави и непосредним радом са децом и младима, посебну пажњу смо обраћали на пуну њихову партиципацију, од конципирања програма до његове реализације.

Такође обавештавамо јавност да су Пријатељи деце Србије у финалној фази припреме својих традиционалних ауторских програма, који ће, без обзира на овогодишњи исход резултата Јавног позива за подношење предлога програма активности за време трајања Дечије недеље у 2020. години, бити изведени, а то су: Признање за доброчинство деци МаслачакПризнање Добра играчка, Књижевна награда Невен, као и програм Добродошлице за ђаке прваке.

Надамо се да ће колеге из организације Дечје срце, која је Одлуком Министарства одабрана за реализатора Програма обележавања Дечије недеље, успети да успешно реализује програм ДН како на националном тако и на локалном нивоу, одржавајући традицију и препознатљив квалитет који су Пријатељи деце Србије у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања неговали и унапређивали више од 70 година.

Користимо ову прилику да се захвалимо нашим дугогодишњим партнерима у реализацији Дечије недеље за које се надамо да ће то бити и у будућности: Влада РС укључујући Савет за права детета, Народна скупштина РС, Заштитник грађана РС, Скупштина града Београда, Републички завод за социјалну заштиту, УНИЦЕФ, Геронтолошки центар Београд, све локалне самоуправе, све школе и предшколске установе, ЈП Калемегданска тврђава, Мрежа организација за децу Србије, бројне организације, компаније и покровитељи, као и угледни појединци у области заштите и унапређивања права детета.

За Пријатеље деце Србије и локалне организације Пријатеља деце, Дечија недеља није једогодишњи пројекат, ни активност, ни програм – већ континуинирана мисија суштинске бриге за остваривање права детета у Републици Србији. Зато желимо да верујемо да ће ДН и у 2020. години остати највећа и најуспешнија национална домаћа манифестација за децу.

Управни одбор Пријатеља деце Србије
У Београду, 12.08.2020.

Comments are closed.