Насиље над малолетном девојком у ријалити програму на националној телевизији

Поводом насиља над малолетном девојком (која је дете по законима Републике Србије и Конвенцији о правима детета Уједињених нација) у ријалити програму на националној телевизији Пинк, Мрежа организација за децу Србије и Пријатељи деце Србије поднели су пријаву Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) и позвали надлежна министарства (МУП и Министарство за бригу о породици и демографију) да реагују у складу са својим законским овлашћењима и о свему обавестили Заштитника грађана и Повереницу за равноправност.

Дубоко нас забрињава што је насилник (стар 25 година), који је малолетну девојку (17 година) физички напао и вређао, и даље део програма на националној телевизији.

Очекујемо одговарајућу реакцију државних органа на случај експлицитног насиља над девојком који се десио у програму националне телевизије. Однос насилника и малолетне девојке у овом телевизијском формату се бесрамно експлоатише у медијима без икаквог критичког односа и указивања колико је ово што се приказује и у медијима преноси друштвено неприхватљиво и за сваку осуду. Гледаоци су сведоци физичког и емоционалног насиља које остаје без одговарајуће реакције.

Питамо се која се порука шаље јавности, посебно деци и младима, с обзиром на чињеницу да је ТВ Пинк телевизија са националном фреквенцијом, јер у наведеном случају имамо евидентно толерисање насиља и то, овог пута, над дететом. Подсећамо да је у Србији, само у првих 10 месеци 2021. године убијена 21 жена у партнерским односима, а за претходних 10 година око 340 жена изгубило је живот у овом контексту.

С обзиром да је у овом програмском формату физичко и емоционално насиље широко заступљено, која је то граница после које ће надлежне институције реаговати и да ли треба да се догоди ријалити убиство да би до тога дошло?

Comments are closed.