Седница ученичких парламената 2019

У уторак, 8. Октобра, у оквиру Дечије недеље се традиционално организује Седница ученичких парламената. Ове године, тема седнице била је Деца и медији – моје право на информисање.

Седница ученичких парламената, под називом Деца и медији – моје право на информисање окупила је преко 50 средњошколаца из целе Србије. Седницом је руководила Анастасија Игњатовић, ученица Пете београдске гимназије и представница партиципативне ,,Групе 10’’ Пријатеља деце Србије.

У уводном делу седнице, ученицима су се обратили Проф. др Владимир Маринковић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије, Ана Марија Вичек, државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Станислава Вучковић, консултант за социјално укључивање и рани развој из УНИЦЕФ-а, Маја Зарић, координаторка пројеката у Министарству културе и информисања, Ива Ераковић, извршна директорка Пријатеља деце Србије и психолог и аутор Правилника против злоупотребе деце у медијске сврхе, Првослав С. Плавшић.

Након уводничара, уследила је панел дискусија на којој су средњошколци, представници школских парламената пренели своја искуства и предлоге за унапређивање легислативе и праксе, те ситуације и позиције деце у медијима. Деца су се посебно осврнула на негативну слику деце и младих у медијима, недостатак садржаја за децу у медијима и непостојања праве слике детета – реалног детета. Сматрају да медији извештавају сензационалистички, те напомињу да је исувише деце обухваћено на странама црне хронике.

Пуне препоруке са скупа биће објављене током трајања Дечије недеље, а извештај малог квалитативног истраживања о деци у медијима, до краја новембра 2019. године.

Comments are closed.