Акциони материјал #ЗаПланету

Пријатељи деце Србије (ПДС) су уз подршку Европске омладинске фондације Савета Европе (#eyfcoe) у периоду од септембра 2021. до фебруара 2022. године реализовати пројекат “За планету! – Деца и млади као активисти за заштитиу животне средине“.

Овај пројекат је имао за циљ да подржи децу и младе у њиховом активизму за заштиту животне средине на нивоу целе Србије.

У оквиру пројекта реализовали смо (1) 5 локалних радионица за младе средњошколског и студентског узраста из мањих средина, (2) национални камп о активизму за заштиту животне средине и (3) састанак радне групе.

Ове активности су допринеле едукацији 100 младих на нивоу Србије, а посебно оснаживању 20 младих који су прошли кроз Камп и 10 њих који су чинили радну групу која је радила на креирању Акционог материјала – кратког приручника за ученичке парламенте, активисте, неформалне групе и организације које желе да се баве темом заштите животне средине у Србији.

Поред овога, важно је истаћи чуињеницу да су млади учесници Кампа имали прилику да се укључе у националну конференцију коју је ПДС организовао са Народном скупштином Републике Србије поводом Светског дана детета, те су ову прилику искоритили како би повезали главну тему конференције ментално здравље, са темом кампа – животном средином. Они су овом приликом истакли све више растући прпоблем екоанксиозности који се јавља код деце и младих како у Србији, тако и на глобалном нивоу.


Други резултати пројекта укључују:

Видео и водич (акциони материјал) који су млади креирали можете видети кликом на слике испод:

Овај пројекат подржан од стране Европске омладинске фондације Савета Европе, сви креирани материјали пројекат су одговорност искључиво аутора и не одражавају ставове и мишљења Европске омладинске фондације, нити Савета Европе.