Одржана конференција: ДЕЦА И МЕДИЈИ – Како деца, родитељи и наставници могу да допринесу здравом медијском окружењу у Србији

У петак 29.10.2021. одржана је у Медија центру конференција ДЕЦА И МЕДИЈИ – Како деца, родитељи и наставници могу да допринесу здравом медијском окружењу у Србији.

Говорници су, уз активно учешће присутних у публици, покушали да одговоре на питање зашто без активног учешћа деце, родитеља и наставника – злоупотреба деце у медијима не може да се заустави, који су механизми превенције и интервенције и има ли лека овом начину кршења дечјих права у медијима у Србији.
У улози говорника су учествовали:

  • Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије (НУНС)
  • Јелена Холцер, оснивачица и директорка Школе за родитеље
  • Драгана Соћанин, чланица УО МОДС-а, оснивачица и чланица УО УГ Родитељ
  • Ана Атанасовић, професор, Школа за слепе и слабовиде “Вељко Рамадановић”
  • Андрија Станковић, ученик гимназије “Стеван Јаковљевић, Власотинце

Конференцију је модерирала Ива Ераковић, извршна директорка Пријатеља деце Србије.

Присутни су дискутовали о томе како су деца представљена у медијима у Србији, шта су горући проблеми, шта је неопходно променити, а представљене су и активности које спроводе у циљу заштитите деце од медијских злоупотреба, као и могућностима за унапређивање праксе у овој области.

Пријатељи деце Србије су представили резултате свог програма Деца и медији, спроведене активности са децом, родитељима и школама – као и Пакет за наставнике о превенцији медијских злоупотреба деце, припремљен за све школе у Србији.

Закључак свих окупљених је да је иако је евидентна професионална криза медија, сви актери морају спречити и превенирати даље кршење права детета у медијској сфери, а у том процесу неопходна је и едукација новинара и уредника, али и оштрије санкционисање прекршаја.

Конференцију у целини можете погледати у наставку.

Конференција је одржана у оквиру пројекта „Нисам роба, нисам мета“ – Заштитимо децу у медијима. Који се реализује као део програма „Активни грађани – боље друштво: заговарањем ка сарадњи и демократском развоју Србије“, који реализује БОШ уз подршку америчког народа путем Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Садржај конференције искључиво је одговорност организације Пријатељи деце Србије и не представља нужно ставове УСАИД-а, Владе САД или БОШ-а.

Comments are closed.