ПОЗИВ ПОЛИТИЧКИМ СТРАНКАМА: НЕ ЗЛОУПОТРЕБЉАВАЈТЕ ДЕЦУ У ПРЕДИЗБОРНОЈ КАМПАЊИ!

Пријатељи деце Србије позивају политичке партије да не злоупотребљавају децу у предизборној кампањи и на тај начин крше права детета. Позивамо вас да уважите мишљење и ставове деце, али да их не укључујете у било какве промотивне активности, јер заштита и добробит деце морају да буду приоритет сваког друштва.


Пријатељи деце Србије се од 1992. баве заштитом деце од политичке и медијске злоупотребе, а у 2019. години објавили смо „Правилник потив злоупотребе деце у медијске сврхе и Кодекс о заштити деце од политичких злоупотреба“ – у намери да се деца заштите, а јавност сензибилише. На поштовање ових докумената потписивањем меморандума о разумевању изјаснило се 19 медијских кућа и новинских удружења и само 7 политичких партија од којих је само једна потписница чланица владајуће коалиције.


С обзиром да се предизборна кампања захуктава изражавамо забринутост због појављивања и експлоатисања деце у пропагандним активностима и позивамо све политичке актере да буду одговорни и да децу изоставе из страначке промоције и дневне политике, те да се придруже иницијативи заштите деце од медијске и политичке злоупотребе.


Такође, позивамо политичке партије да у својим програмима јасно дефинишу на који начин ће унапредити положај деце у нашем друштву, првенствено узевши у обзир да свако дванаесто дете у Србији живи у апсолутном сиромаштву, а свако четврто се налази на граници сиромаштва. У сваком смислу посебно су угрожена деца из осетљивих група: деца са тешкоћама у развоју и инвалидитетом, деца припадници националних мањина, деца мигранти, деца у уличној ситуацији, деца припадници ЛГБТ популације, деца из једнородитељских породица и породица без прихода или са ниским примањима, деца без родитељског старања, на институционалном смештају и др.

Подсећамо да је потребно дефинисати разлику између квазипартиципације и манипулације децом од њиховог стварног учествовања у друштвеном животу, и да се увек мора водити рачуна о њиховој зрелости и узрасту. У складу са наведеним, још једном позивамо политичке партије да подрже иницијативу Пријатеља деце Србије и обавежу се на поштовање Кодекса о заштити деце од политичких злоупотреба.

Такође, подсећамо родитеље да давањем сагласности за учествовање деце у одређеним садржајима, дају формално законски пристанак и на тај начин често несвесно омогућавају манипулацију децом.


На платформи Пријатеља деце Србије decaimediji.com, грађани могу да пријаве медијску и политичку злоупотребе деце и анонимно.


У Београду, 14. март 2022.

Comments are closed.