????????????????????????????????????

У понедељак, 7. октобра 2019. године, у Заводу за социјалну заштиту, званично је отворена Дечија недеља 2019. под слоганом Да право свако – дете ужива лако! 30 година конвенције о правима детета.

Програм су отвориле представнице Вокалне групе Дечјег културног центра „Нађи своју звезду“: нумерама Кад бих била птица и Оперска певачица.

Присутнима су се првобитно обратили Дуња Јолџић и Урош Злојутро, ученици средњих школа и чланови партиципативне групе Пријатеља деце Србије – Групе 10. Посебно су истакли важност поштовања свих права, права на партиципацију у одлукама које их се тичу, те заштити деце од насиља.

Стана Божовић – државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – истакла напоре Министарства у области унапређивања дечијих права, посебно рад на Закону о правима детета и Заштитнику права детета, који ће ускоро бити у скупштинској процедури.

Славица Ђукић Дејановић – председница Савета за права детета Владе Републике Србије –говорила је о приоритетима Владе Републике Србије у области дечије заштите.

Присутнима се обратио и др Милан Пашић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитањe у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, и обавестио је присутне о тренутним реформама у образовању, те важност заштите права деце у образовању.

Нада Лазић, заменица председнице Одбора за права детета Народне скупштине Републике Србије истакла је важност чешћег бављења децом и дечијим правима, а не само током Дечије недеље.

Оља Јовичић, Генерална секретарка Заштитника грађана истакла је важност заштите свих права посебно акцентујући на права деце која су угрожена.

Северин Леонарди – Заменица директорке УНИЦЕФ-а, истакла је да су дечија права ванвременска, и да деца која су расла пре 30 година не расту на исти начин, као што немамо представу како ће изгледати одрастање за 30 година, што говори о томе да права остају права, али да је одрастање друштвено и временски условљено. И да ми, као професионалци који се бавимо децом, стално то треба да имамо на уму.

Ива Ераковић, извршна директорка Пријатеља деце Србије потенцијала је на важности отворености у дијалогу и заједничком залагању свих актера за бољи положај деце у Србији.

Током отварања Дечије недеље, председница Пријатеља деце Србије Љубица Бељански Ристић доделила је и Признање за доброчинство деци – Маслачак, које је ове године припало Зорану Мартинову. Зоран је у Србији покренуо иницијативу Чек за хендикеп, а у овој, сада националној иницијативи, скупљено је преко 400 тона чепова, од којих је за 6 година купљено 98 ортопедских помалага, од којих је преко 60% отишло деци.

Comments are closed.