Свечано отворена Дечија недеља!

Свечано отварање Дечије недеље одржано 3.10.2022. године у Палати Србије, почело је изведбом вокалне групе Дечјег културног центра ,,Нађи своју звезду“ с песмом ,,Војска оштрих оловака“ под диригентским вођством Снежане Деспотовић.

Дечију недељу, Министарство за бригу о породици и демографију Републике Србије и организација Пријатељи деце Србије, обележавају под слоганом ,,ШТА ДЕТЕТУ ТРЕБА ДА РАСТЕ ДО НЕБА“, у периоду од 3. до 9. октобра.

Дечију недељу отворила је државна секретарка, госпођа Милка Миловановић Минић, у име покровитеља Дечије недеље, Министарства за породицу и демографију. Дала је пресек о деловању Министарства, а затим је деци поручила да сањају непрестано, али и да траже помоћ од одраслих када год им је потребно као и да треба слободно да изражавају своје мишљење.

Гостима свечаности обратили су се и Потпредседница Народне скупштине и чланица Одбора за права детета, госпођа Сандра Божић, Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, др Милан Пашић и госпођа Јелена Зајегановић Јаковљевић испред УНИЦЕФ-а. У име деце, говорили су Никола Веселиновић и Катарина Стојићевић, ученици Средњих школа, који су представљали глас деце Србије.

Овом приликом додељено је и признање МАСЛАЧАК које организација Пријатељи деце Србије додељује као друштвено признање за доброчинство деци. Ово значајно признање има за циљ да укаже на примере добре праксе у пружању подршке деци и њиховом развоју. Ове године, добитник признања „МАСЛАЧАК“ је Александра Богдановић.

Са уверењем да су књиге и читање важни за све, а посебно за децу, Александра Богдановић из Баћевца, је покренула и током претходних 5 година успешно реализује акцију “Књига за све”. Књиге које су на њен позив донирали људи добре воље прослеђивала је онима којима су најпотребније, са жељом да свака школа, вртић, болница у Србији имају библиотеку. Током ове акције Александра је обогатила, а у неким случајевима и иницирала стварање дечијих библиотека у сеоским школама и вртићима широм Србије, донирајући преко 5000 књига. Велики број књига које је сакупила, њих чак 6000 било је предмет хуманитарних лицитација са циљем помоћи деци и одраслима. Путем својих друштвених мрежа и блога “Библиотекарка”, Александра је својим примером показала колико може да буде велики и значајан утицај појединца и тако инспирисала и покренула читаву заједницу доброчинитеља!

Александра Богдановић, добитница награде за доброчинство деци ,,Маслачак“, сматра да је битно да сва деца имају прилику и да због тога има жељу да помаже деци из унутрашњости, са села и приградских насеља и да им књиге учини доступним. Нагласила је да је поред тога веома важно да деца науче да деле и да је најбитније да се деца развијају у добре људе.

Радујемо се реализацији активности у наредним данима и позивамо сву децу и младе да узму учешће у прослављању Дечије недеље на националном и локалном нивоу!

Comments are closed.