СЕДНИЦА УЧЕНИЧКИХ ПАРЛАМЕНАТА “ЗА СВАКО ДЕТЕ! – Важност вршњачке подршке у остваривању права детета”

Други дан Дечије недеље, 05.10.2021., која се ове године одржава под слоганом “Дете је дете, да га волите и разумете!”, а под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију, био је посвећен вршњачкој подршци.

У Народној скупштини републике Србије, одржана је седница представника ученичких парламената, 70 средњошколаца из преко 20 градова и места из Србије под насловом “ЗА СВАКО ДЕТЕ! – Важност вршњачке подршке у остваривању права детета.

Седницу је отворио Председник Народне скупштине и Одбора за права детета НС, Ивица Дачић, који је пожелео добродошлицу ученицима на сада већ традиционалну седницу ученичких парламената у сали НС.
Господин Дачић рекао је ученицима да је ова седница прилика да они представе и размене своје изазове, проблеме и искуства, нагласио је важност слушања деце и јачања њиховог учешћа у доношењу одлука. Такође, ученике је позвао да се слободно обрате Народној скупштини са својим иницијативама и нагласио да ће њихове препоруке дати значајан допринос остваривању вршњачке подршке.

Помоћница министра Александра Чамагић испред Министарства за бригу о породици и демографију поздравила је присутне и охрабрила их на размену искустава наглашавајући да ће им управо то помоћи да се на најбољи могући начин изборе са отежавајућим околностима у којима се свет налази. Управо деца, истакла је Чамагић, била су најсветлији пример солидарности у претходном периоду. Поручила је да о њиховим проблемима треба отворено разговарати, да је дечије право да изражавају своје мишљење, да је у реду да опомену одрасле када они погреше и да треба да се боре за своје идеје и своју будућност.

Присутнима се потом обратила извршна директорка Пријатеља деце Србије Ива Ераковић, она је деци пожелела успешан рад, захвалила се Народној скупштини на гостопримству. Као што је деци потребна љубав, разумевање, подршка и заштита од стране родитеља и друштва, исто то им је потребно и од вршњачке групе, поручила је Ива Ераковић и истакла да ће све препоруке деце, изнете на текућој седници, бити прослеђене релевантним институцијама.

Оливера Зечевић, представила је пример добре праксе – пројекат “Оснаживање представника младих и полиције у превенцији малолетничког криминала” иницијативе која је проистекла са седнице налик овој, 2018. године. Кроз реализовање радионица “Моје је право да знам своја права и обавезе” ова иницијатива уједињује ученике и представнике институција како би сараднички дефинисали циљеве и остварили их. Пријатељи деце Србије су један од партнера на овом пројекту.

Након краће паузе, ученици су приступили јављању према предвиђеним темама, али уз слободу да истакну све проблеме и идеје које су њима од важности а тичу се вршњачке подршке. Ученици су дискутовали о примерима добре и лоше праксе у школском раду, активизму, утицају короне на остваривање њихових права, раду ученичких парламената, али и предлозима за унапређивање њихове партиципације у доношењу одлука.

Сви закључци и препоруке изведене из ове дискусије биће објављени и пренети свим релевантним институцијама и надлежним телима и јавно објављене.

Comments are closed.