Хитно заштити достојанство деце жртава и њихових породица

Мрежа организација за децу Србије (МОДС) и Пријатељи деце Србије (ПДС) изражавају протест и позивају на одговорност поводом медијске изјаве Жарка Поповића, бившег шефа одсека за крвне деликте Министарства унутрашњих послова, од 28. децембра, на Пинковом каналу Вести.

Том приликом на потпуно непримерен начин осврнуо се на трагичну, насилну смрт девојчице Тијане Јурић, чиме су на много начина прекршена основна права детета, а друштву послата порука да деца жртве нису заштићена од неадекватног третмана – ни постхумно.

Поповић је, наиме, између осталог рекао, посредно се обраћајући Игору Јурићу, оцу Тијане Јурић: „Он је човек коме је ћерка убијена. А није себе некад питао зашто дете од 15 година у 23 сата, у шорцићу излази на улицу и иде негде без његове контроле“.

Сматрамо, да је наведена изјава спорна на много начина и недвосмислено негативна и штетна јер:

  • имплицира кривицу жртве, у овом случају детета, инсинуирајући на начин облачења жртве као фактор да се злочин деси;
  • имплицира кривицу родитеља да није урадио довољно да дете заштити;
  • показује потпуни губитак емпатије према жртви и њеној породици, тешко се обрушавајући на њихово достојанство;
  • негативно утиче на све жртве насиља, а посебно децу, имајући у виду да изјава долази из структура које би жртву требало да штите;
  • још један од примера неадекватног и неодговорног медијског иступања са елементима тешке повреде права детета.

Сматрамо да су овакви јавни иступи изузетно штетни за целокупно друштво, јер подржавају наратив у коме је починилац злочина „изазван“ одређеним карактеристикама жртве и околностима, чиме се одговорност починиоца смањује и оставља у другом плану. Такође, подржава искуство неких жртава, да их део структура из институција задужених за њихову заштиту осуђује и сматра одговорним за оно што су претрпеле, што је посебан начин секундарне виктимизације жртава и обесхрабривања за пријаву сваког насиља.

Comments are closed.