Нова генерација активиста за заштиту животне средине на Кампу у Новом Саду

У недељи од 15 до 20. новембра, Пријатељи деце Србије су реализовали национални едукативни Камп под називом #АктивизамЗаПланету.

Камп се одржао у Новом Саду и окупио је активисте и активисткиње из целе Србије, заинтересоване за заштиту животне средине. Ово је тема о којој се све више прича, а ПДС је одлучио да свој допринос пружи кроз едукацију следеће генерацијe активиста.

У оквиру Кампа млади су имали прилику да причају о основним појмовима у области заштите животне средине, иницијативама и покретима за заштиту животне средине, циљевима одрживог развоја, како ефикасно комуницирати поруке и као последњи корак Кампа имали су прилику да креирају сопствене локалне пројекте које ће у наредном периоду реализовати. Експертско знање из ових области са учесницима је поделила и представница Грађанских иницијатива.

Поред едукативног дела, ово је била посебна прилика за заговарање на националном нивоу и примену теоријског знања из области заговарања кроз учешће у Конференцији поводом Светског дана детета коју је ПДС реализовао 19. новембра, у партнерству са Народном скупштином Републике Србије. Млади су овом приликом повезали ментално здравље младих, што је била главна тема конференције и животну средину.

Једна од главних тема које су представили доносиоцима одлука који су учествовали у Конференцији је еко-анксиозност код младих у Србији, што су урадили кроз практичне примере из свог живота.

У наредном периоду нам у оквиру активности #ЗаПланету следи реализација пројеката учесника, као и јавна кампања коју ћемо реализовати заједно са младима.

Велику захвалност дугујемо домаћинима у Новом Саду, Основној школи “Ђорђе Натошевић” који су нам уступили салу за рад током Кампа, упркос многобројним активностима које свакодневно одржавају.

Камп се реализује уз подршку Савета Европе кроз Европску омладинску фондацију, а у оквиру пројекта “#ЗаПланету – деца и млади као активисти за заштиту животне средине”.

Comments are closed.