Отворена изложба „Желим да разумеш – права детета кроз призму дечјег стваралаштва“

У петак, 1. априла, у централном холу Народне скупштине отворена је изложба „Желим да разумеш – права детета кроз призму дечјег стваралаштва“.

Изложба је резултат различитих конкурса Пријатеља деце Србије у претходној години, кроз које су деца цртежом, речју, поруком јасно дала до знања шта желе да одрасли разумеју, прихвате и промене. Изложено је преко 50 радова деце свих узраста из читаве Србије.

Догађај су планирала и водила деца, а вршњацима, представницима ОЦД-а и представницима НС обратили су се као говорници ученици београдских школа „Шеста београдска гимназија“, „Друга економска школа, „Школа за ученике оштећеног вида Вељко Рамадановић“, као и „Таковски устанак“ из Горњег Милановца, а организована је тура у којој су учесници-средњошкоци обишли Народну скупштину, сазнали о културној вредности знања, као и развоју парламентаризма у Србији. Средњошколце је испред Народне скупштине поздравио председник НС, Ивица Дачић, а испред Пријатеља деце Србије обратила се директорка Ива Ераковић.

Ученице Балетске школе “Лујо Давичо” извеле су балетску тачку “Пролећни валцер”, а управо кратки филм ученика/ца ове школе освојио је прво место на конкурсу Желим да разумеш, који је био актуелан у току Дечије недеље.

Дечје стваралаштво, у свим својим облицима, од великог је значаја за изражавање деце и преиспитивање света у коме живе, као и развој културних капацитета читавог друштва. Деца и даље немају довољно прилика да изразе своје уметничке капацитете и таленте и да отворено говоре о проблемима у остваривању својих права.

Comments are closed.