Саопштење за јавност поводом одлуке Савета за штампу

Сензационалистичким извештавањем о злочинима Беливуковог клана грубо прекршена права детета и Кодекс новинара.

Сензационалистичким извештавањем о злочинима Беливуковог клана грубо прекршена права детета и Кодекс новинара.

„Чланови Комисије за жалбе су закључили да постоји јавни интерес да се зна за постојање организоване криминалне групе… Међутим,изношењем појединости бруталности, објављивањем фотографија искасапљених тела жртава и насловима који садрже описе убистава и мучења, отишло се у најприземнији и узнемирујућу сензационализам.“

Kомисија за жалбе Савета за штампу једногласно је оценила основаном жалбу организације Пријатељи деце Србије поводом извештавања о случајевима мучења и убистава криминалног клана у периоду од 18. јула до 16. августа 2021. године у листовима и порталима: Информер, Курир, Ало, Republika.rs, Telegraf.rs, а донета је одлука да су наведени медији прекршили Kодекс новинара Србије у више чланова.

Наведени листови и портали су у извештавању о овом случају, већина у више наврата, насловном страном, текстовима, као и блоковима и садржајем на онлине платформама, извршили екстремно негативан утицај на емоционални, морални, интелектуални и социјални развој сваког детета које се нашло изложено овим садржајима, са несагледивим последицама. Такође, готово сви наведени медији у време затварања ове жалбе нису престајали са експлоатацијом наведеног случаја.
Сматрамо да је овим поступцима нанета изузетно велика штета интересима сваког детета у нашем друштву:

• грубим кршењем права детета и Кодекса новинара,

• излагање деце бруталним, екстремно суровим, непримереним и узнемиравајућим садржајима,

• ширењем информације без икаквог јавног значаја, сензационалистичке и супротне сваком професионалном и људском моралу,

• ширењем сцена експлицитног насиља и мучења са смртним исходом

У одлуци Савета за штампу између осталог стоји:

“Кодекс новинара Србије недвосмислено забрањује новинарима употребу непримерених, узнемиравајућих, порнографских и свих других садржаја који могу имати штетан утицај на децу и налаже ми обавезу да поштују и штите права деце, као и права и достојанство жртава злочина и њихових породица. Ове обавезу су, по оцени Комисије, приликом извештавања о овом случају потпуно занемарене.”

“Комисија такође сматра да је подносилац жалбе у праву када тврди да је није прихватљив изговор медија да ти текстови нису намењени деци и, поготово, пребацивање одговорости искључиво на родитеље, који би требало да контролишу какве медијске садржаје прате њихова деца. Ово је нарочито због тога што су узнемирујући садржаји објављени и на насловним странама, тако да је могло да их види свако дете које пролази поред киоска или нешто купује на њему. Исто је и са објавама на порталима – постављене су и доступне.”

Пријатељи деце Србије апелују на медијске куће да поштују постојеће регулативе. Такође, позивамо оне које то већ нису учиниле, да потпишу Меморандум о разумевању и прихватању Правилника против злоупотребе деце у медијске сврхе , објављеног 2019. године.

У Београду, 13.09.2021.

Фото извор: Инстаграм Савет за штампу

Comments are closed.