Школе у Србији започеле активан рад на превенцији медијских злоупотреба деце кроз реализовање активности из едукативног пакета Пријатеља деце Србије

У току јесени 2021. године Пријатељи деце Србије су свим основним и средњим школама у Србији упутили и представили “Пакет за наставнике о превенцији медијских злоупотреба деце”. Велики број учитеља и наставника се одазвао нашем позиву и реализовао часове на тему превенције медијске злоупотребе деце уз помоћ смерница и материјала које Пакет садржи, а преко 100 извештаја о спроведеним активностима, упутили су и ПДС-у. 

У претходној фази програма Деца и медији, Пријатељи деце Србије радили су на превенцији и интервенцији код медијских злоупотреба деце са: медијским кућама, новинским удружењима, родитељима, широм јавношћу и самом децом. Кроз реализацију активности из  поменутог пакета и образовне институције придружиле су се активном раду на превенцији медијских злоупотреба деце, а ученици постали свеснији медијских злоупотреба којима су изложени и пре свега оснажени како да се од истих заштите. 

Учешће у поменутим активностима узело је неколико хиљада ученика из: Зрењанина, Београда, Ниша, Лознице, Сечња, Бујановца, Бољеваца, Баточине, Шапца, Пожаревца, Владимираца, Футога, Кладова, Суботице, Избишта, Бачке Паланке, Рашанца, Ковачице, Аранђеловца, Сусека, Доње Трепче, Крагујевца, Краљева, Ивањице, Приштине, Белог Блата, Крушевца…

Желимо да се захвалимо свима који су послали извештаје са одржаних часова и увидима које они доносе. Повратне информације учитеља и наставника су од велике помоћи у даљем унапређивању метода и материјала за рад са децом на ову тему. У наредном периоду на платформи ћемо поделити нека од креативних решења која су развијана у школама и надамо се да ће та размена идеја инспирисати даљи рад на тему медијске писмености и заштите у школама.

Награђујемо следеће школе:

Уметничка школа Ниш – Најкреативнији ученички рад;

Средња школа “Свети Сава” Лозница – Најактивнија школа

ОШ “Јован Поповић” Сусек – Похвала за развијање материјала “Како направити сигурну лозинку?”

Посебно похваљујемо следеће школе:

Школа за ученике оштећеног вида “Вељко Рамадановић” Земун – Похвала за прилагођавање материјала ученицима са посебним образовним потребама;

ШОСО “Веселин Николић” Крушевац – Похвала за прилагођавање материјала ученицима са посебним образовним потребама;

Седма београдска гимназија – Похвала за прилагођавање материјала онлине условима рада;

Зрењанинска гимназија – Похвала за активизам ученика;

ОШ “Милош Обреновић” Аранђеловац – Похвала за Интердисциплинарну примену материјала – драмски приступ;

ОШ “Змај Јова Јовановић” – Похвала за најактивнију основну школу.

Награђеним школама упутићемо наградне пакете и дипломе, а похваљеним дипломе. Све школе, као и наставници коју су учествовали у реализацији часова и доставили нам извештај о реализацији активности добиће потврде о учешћу у програму.

Корисни материјали:

Пакет за наставнике о превенцији медијских злоупотреба деце.
Деца и медији – Правилник против злоупотребе деце у медијске сврхе и Кодекс о заштити деце од политичких злоупотреба.

Пакет за наставнике о превенцији медијских злоупотреба деце настао је у оквиру програма ,,Активни грађани – боље друштво: заговарањем ка сарадњи и демократском развоју Србије”, који реализује БОШ уз подршку америчког народа путем Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Садржај пакета искључиво је одговорност Пријатеља деце Србије и не представља нужно ставове УСАИД-а, Владе САД или БОШ-а.

Comments are closed.