КОНКУРС за националну онлајн кампању „Желим да разумеш…“

-Појашњење и смернице-

Добра намера је нужна, али разумевање је кључно! – Разумевањем перспективе детета, до остваривања дечијих права.

Као подршка пуном остваривању дечијих права у Србији, пре и у току Дечије недеље Пријатељи деце Србије организоваће интернет кампању „Желим да разумеш“.

Циљ кампање: Да успоримо и са интересовањем и пажњом сагледамо перспективу детета. Шта је деци важно?

Позивамо маме, тате, учитеље/ице и васпитачице/е, а пре свега децу и све оне који су спремни да се присете како је то дете бити – да фотографијом, постом на друштвеним мрежама, видеом, тик-током прикажу шта је деци битно да одрасли разумеју.

Деца и родитељи, као и ученици и наставници, деца и васпитачи имаће повод да удружено креирају садржај. Одрасли ће имати прилику да се присете дечије перспективе, свог детињства и шта је оно што би волели да су одрасли из њиховог окружења тада разумели.

Садржај поставите на друштвене мреже са хештегом #zelimdarazumes. На овај начин сви заједно промовисаћемо значај међусобног разумевања, дијалога, повезивања и сталне бриге о остваривању права детета.

Смернице за децу и рад са децом

Деца се оснажују да осете и искажу своје потребе, да асертивно комуницирају, да учествују у дијалогу. Уче да ни одрасли нису свемогући и да је у реду помоћи им како бисмо се боље разумели.

Примери питања за дискусију:

*Подстицајно је отпочети са личним примером (*Када сам ја био/ла мала било ми је важно да ме не прекидају када се играм/да ми не упадају у реч/да могу сам/да бирам своје другаре…) Није циљ давати вредност дечијим  одговорима, већ их само пустити да искажу шта је њима важно.

Да ли некада осећаш као да те одрасли не разумеју скроз?

Које су то ситуације?

Шта је теби важно, (а мислиш одраслима и није баш толико важно)?

Шта би волео/ла да објасниш мами, тати, баки, деки, учитељу/ици?

Смернице за одрасле

Присетите се свог детињства, у којим моментима сте осећали да Вас одрасли из Вашег окружења не разумеју, чак и ако Вам сада те ствари делују мало, не толико важно, пристетите се колико су Вам биле значајне када сте били дете.

Сав материјал који будете качили на друштвене мреже у наредним данима (обавезно обележите хештегом #zelimdarazumes), Пријатељи деце Србије поделиће на својим друштвеним мрежама! Најистакнутије доприносе, појединачне или групне (оделјења, вртићке групице…) ПДС ће прикладно наградити.

Прикупљени материјал, ако не користите друштвене мреже доставити на prijateljidecekonkurs@gmail.com Слањем материјала, подразумева се да су сва права на коришћење и објављивање материјала уступљена Пријатељима деце Србије а у сврхе наведене у опису програма и да су родитељи/старатељи деце сагласни да су њихова деца учесници.

Једва чекамо да чујемо твој глас!

Comments are closed.