Изабрани добитници награде Невен за 2020. годину

Лауреати су Пеђа Трајковић, Душан Павлић и Чедомила Маринковић

Организација Пријатељи деце Србије објављује победнике конкурса Књижевне награде „Невен“, за дела издата у 2020. години. На овогодишњи конкурс је стигло 33 наслова намењених деци и младима, из 6 издавачких кућа.

Жири за белетристику у саставу Јелена Панић Мараш – председница жирија, Бранко Стевановић и Душан Поп Ђурђев одлучио је, да у конкуренцији 23 наслова, награду „НЕВЕНдодели ПЕЂИ ТРАЈКОВИЋУ за књигу „ЕВО ЗАШТО ГАВРАН ЛИЧИ НА ПИСАЋИ СТО”, издавача „Беосинг“ Београд. Између осталог жири каже: „Награђена песничка збирка “Ево зашто гавран личи на писаћи сто” Пеђе Трајковића не открива експлицитно ову везу, премда у изворном радовицевском смислу позива на маштање. Хуморним и нонсенсим слојем у најбољој могућој мери осведочава виталност, али и критички потенцијал савремене српске поезије за децу.“

Најбољи илустратор је ДУШАН ПАВЛИЋ за илустрацију серијала књига „ОКЕАН ОД ПАПИРА“, одлучио је жири у саставу Моника Ланг, Мања Радић Митровић и Славимир Стојановић – председник жирија. Жири је ове године у избору имао 16 наслова. Награђене књиге издала је „Лагуна“. „Илустрације Душана Павлића за серијал дечијих књига „Океан од папира“, аутора Зорана Пеневског, ове године су се несумљиво издвојиле као амбициозан, али врхунски спроведен пројекат. Вештина и лакоћа којом је Душан Павлић обогатио странице ових књига говоре о његовој несвакидашњој способности да свој ликовни израз у потпуности подреди књижевном делу, пронађе танану нит која спаја ликовно и натративно, стварајући на тај начин још један нови свет отворен за све читаоце. Илустрације се одлично уклапају и у целокупан уметнички правац дизајна ових књига, од избора типографије и гаме загаситих тонова до правилно одређене врсте папира и беспрекорног тврдог повеза. Сви ови атрибути стварају утисак нераскидиве целине у којој илустрације Душана Павлића играју главну визуелну улогу, мајсторски ненаметљиво“, је мишљење стручног жирија.

У категорији популарна наука стигло је 5 књига, а чланови жирија у саставу Јелена Панић Мараш, Душан Поп Ђурђев и председник жирија Слободан Бубњевић изабрали су књигу „ЈЕВРЕЈИ У БЕОГРАДУ“ у издању издавача „Креативни центар“, ауторке ЧЕДОМИЛЕ МАРИНКОВИЋ. Чланови жирија закључују: “Награду Невен за популарну науку, зири у 2021. доделио је Чедомили Маринковић за књигу “Јевреји у Београду” у издању Креативног центра. Писано јасно, непосредно и свеобухватно ово дело лагано уводи младог читаоца у историју, етнологију и културу једног народа који је дуго делио судбину града на ушћу Саве у Дунав”.

Додела награда лауреатима је 07. октобра у 13 сати у Свечаној сали Скупштине града Београда. Награда се традиционално додељује у току Дечије недеље.

Доделу књижевне награде „Невен“ у 2021. подржало је Министарство за бригу о породи и демографију и Министарство културе и информисања. Пријатељи награде су Скупштина града Београда, Модна кућа „Мона“, и Књиговезница Паштрмац.

О награди „Невен“
Установљена 1955. године, награда „Невен“ подстиче стваралаштво за децу, афирмише ауторе и најуспешнија остварења за децу. Пријатељи деце Србије је додељују у три категорије: белетристика, илустрација књиге – сликовнице и популарна наука.
Награду чине повеља чији је аутор Душан Петричић и новчани износ. Додељује се сваке године за издања штампана у претходној години.

Comments are closed.