Седница ученичких парламената “МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ ЗДРАВО – Допринос деце и младих заштити животне средине”

Други дан Дечије недеље, 04.10.2021. која се ове године одржава под слоганом Шта детету треба да расте до неба!?, а под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију, био је посвећен доприносу деце и младих у заштити животне средине.

Тема овогодишње седнице директно је проистекла из порука учесника прошлогодишње седнице Ученичке седнице одржане у оквиру Дечије недеље.

У Народној скупштини републике Србије, одржана је седница представника ученичких парламената под насловом “МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ ЗДРАВО – Допринос деце и младих заштити животне средине” којој је присуствовало 140 средњошколаца из преко 20 градова и места из Србије, али и њихови вршњаци из Данске, Пољске, Италије и Португалије – који су у оквиру Еразмус плус пројекта “DemEUcracy for ALL” посетили Србију, а њихов домаћин је Школа за оштећене слухом – наглуве “Стефан Дечански”.

Седницу је отворила потпредседница Народне скупштине Републике Србије Снежана Пауновић. Нагласила је да да се у Народној скупштини Републике Србије већ традиционално одржавају седнице ученичких парламената чији је циљ да се истакне значај и допринос јачању Ученичког парламента, као једног од облика партиципације деце у доношењу одлука.

Истакала је да је право детета на здраву животну средину гарантовано Конвенцијом о правима детета Уједињених нација и другим међународним документима, а да остваривање права детета на здраву животну средину представља основ за пуно остваривање бројних других права детета и истовремено обавезу државе да предузмемо мере ради спречавања загађења животне средине.

Додала је вишеструки значај права на партиципацију предвиђа да дете има право на слободно изражавање сопственог мишљења и право да се његово мишљење узме у обзир у свим стварима и поступцима која га се тичу, попут заштите животне средине.

Државна Секретарка Милка Миловановић Минић, испред покровитеља Дечије недеље, Министарства за бригу о породици и демографију истакла да је ово право као и сва друга права детета, нераскидиво повезано са правом на живот, достојанство, образовање, социјалну заштиту и живот у својој породици.

Она је додала да дебата младих доприноси стварању идеја које служе као оријентир доносиоцима одлука на националном и локалном нивоу.

-Имамо обавезу да будућим генерацијама оставимо бољу, здравију и лепшу планету – нагласила је је Миловановић Минић.

Ива Ераковић, извршна директорка Пријатеља деце Србије средњошколцима је поручила да је суштина активизма тежња ка друштвеној промени и да свако од нас може да буде део ње. Такође скренула је пажњу да су у борби за људска права дечија права најмлађа, и захтевају додатано пожртвовање. Даље је поручила: “Дечија недеља припада вама, зато смо овде, да вас саслушамо, стога будите слободни, јављајте се и исказујте своје мишљење. Важно је да када одрастете не заборавите шта су били ваши проблеми и изазови у детињству и да и тада будете заговарачи за дечија права.”

Седницом су преседавали ученици Никола Веселиновић из Новог Сада и Катарина Стојићевић из Београда.

Током дискусије ученици су износили своје идеје и препоруке за заштиту животне средине, неке од њих односиле су се на ширење примера добре праксе из њихових средина и школа – обавезна рециклажа, организовање еко секција или акције садње дрвећа. Ученици су се бавили и дубљим узроцима угрожавања животне средине, преиспитивали су одомаћене ставове који утичу на немарно или насупрот томе проактивно понашање у циљу заштите животне средине и исказали су иницијативу за укључивање у побољшање заштите животне средине.

Средњошколци су имали прилику да се упознају са пројектом Пријатеља деце Србије “ДИЈАЛОГОМ од ЕКО анксиозности до ЕКО акције” који се реализује уз подршку Фондације Темпус кроз Еразмус плус програм и да своје ставове о заштити животне средине изразе у истраживању које се кроз овај пројекат реализује. Уколико желите можете се допринети овом истраживању кроз УПИТНИК. Све препоруке чиниће ширу заговарачку платформу младих која ће резултирати јавном расправом о препорукама младих за њихово укључивање у заштиту животне средине.

Овај догађај био је још једна прилика да подстакнемо пуну партиципацију деце.

Сви закључци и препоруке изведене из ове дискусије биће објављени и пренети свим релевантним институцијама и надлежним телима и јавно објављене.

Comments are closed.